Hun verhaal
 
Het is 22 november 1943. Op een heldere namiddag, om 16.33 uur op een provisorisch vliegveld in Middelton St. George in het noorden van Engeland, stijgen 764 bommenwerpers op voor een missie naar Berlijn in Duitsland.
 
Zeven jonge mannen, zes Canadezen en één Brit, hebben zich aangemeld bij de Canadian Airforce om mee te strijden tegen de Duitse bezetting van Europa. Zij pakken hun vlieguitrusting en maken hun bommenwerper, een Handley Page Halifax van 419 Squadron Bomber Command, klaar om op te stijgen. Waarschijnlijk nemen ze afscheid van hun hond, een gebruikelijke mascotte voor veel geallieerde vliegers. Misschien geeft één van hen nog een kus aan zijn vriendin. De jongste vlieger is slechts 18 jaar oud, de oudste nog maar 22.
 
Het weer boven het Europese vasteland is niet al te best, het is zwaar bewolkt. Er is weinig zicht en de Duitse Nachtjagers van de Fliegerhorsten Twente, Deelen, Gilze en Leeuwarden blijven aan de grond. Het is te slecht weer, de toestellen gaan niet op jacht naar bommenwerpers deze nacht. Op één toestel, waarschijnlijk een Messerschmitt van Fliegerhorst Leeuwarden, na.
 
Nog onderweg naar hun doel in Duitsland komt de Halifax LW 231-F for Freddy boven bezet Nederland dit ene Duitse toestel tegen. Een kogelsalvo uit meerdere 20 mm kanonnen treft het grote vliegtuig. Boven het dorpje Benneveld nabij Coevorden laten ze hun bommen in een weiland vallen om het vliegtuig zo licht en zo veilig mogelijk te maken om te proberen Engeland te halen. Het mocht niet baten. Boven de bossen van Oude Willem explodeert het toestel en valt de bommenwerper in brokstukken in de wijde omgeving te pletter in de grond. Het is midden in de nacht en het vuur verlicht de duisternis.
 
De lichamen worden geborgen en de Duitsers plaatsen de gesloten kisten in de Pancratiuskerk te Diever. Slechts twee zijn er te identificeren. De Duitsers vermoedden eerst dat er acht bemanningsleden aan boord waren, en daarom stonden er acht kisten in de kerk. Later bleek het om zeven bemanningsleden te gaan. Zij liggen sinds 1943 schouder aan schouder als kameraden bij elkaar in de oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats te Diever.
 
 
 
Bemanningslid Sergeant Wilbert Blare Jones, 18 jaar
Kanonnier Sergeant George Alexander May, 19 jaar
Bombardier Sergeant Malcolm Archie McKellar, 20 jaar
Telegrafist Sergeant George Alexander Howitson, 21 jaar
Piloot Pilot Officer William Langenbeck Hunter, 21 jaar
Waarnemer Luitenant Richard John Newman, 21 jaar
Kanonnier Warrant Officer Joseph Alexander Lesage, 22 jaar
homeherdenkinghun verhaalcontact